VVOJ Conferentie 2012

Afgelopen weekend was de hield de Vereniging Voor OnderzoeksJournalisten (VVOJ) haar jaarlijkse conferentie in Antwerpen. Twee dagen lang workshops, discussies en sprekers voorafgegaan door een trainingsdag datajournalistiek.

Trainingsdag Datajournalistiek

De trainsingsdag begon met een introductie tot Microsof Access door journalist David Donald. Waarom juist Microsoft Access? Dat lees je hier. Lees ook David Donald’s visie op datajournalistiek. ’s Middags was het tijd voor een hands on sessie onder leiding van datajournalist Jennifer LaFleur. Check haar website voor een pdf met Access tips en Access oefeningen. Ook de datasets die we gebruikten staan online: ‘hunting accidents‘, ‘European Zoos‘ en ‘Debtors‘.

Conferentie Dag 1 – Working with Data

Op de eerste dag van de conferentie volgde ik alleen de workshop ‘Working with Data 2’ – ik moest nog een paar deadlines halen. Lees hier een samenvatting van deze workshop: 8 do’s & don’ts van Jennifer LaFleur en David Donald.

Conferentie Dag 2 – Bootcamp Datajournalistiek + Keynote

Op dag 2 volgende ik deel 1 en 2 van het Data Journalism Bootcamp met Steve Doig, en was ik bij de workshop ‘Go (data) crazy with Jennifer LaFleur’. Geoff McGhee sloot de conferentie af met een keynote speech over het visualiseren van verhalen: wat werkt er wel en niet, en waarom? (Bekijk hier zijn slides – via VVOJ.)

Dit was mijn eerste VVOJ conferentie en ik moet zeggen dat ik drie super leuke en leerzame dagen heb gehad. De VVOJ had alles goed geregeld; het is altijd leuk om collega-journalisten te ontmoeten; en de workshops waren dankzij goede sprekers zeer interessant. Absoluut een aanrader voor volgend jaar – nu hopen dat ze dan ook een track datajournalistiek hebben.