VVOJ café Datajournalistiek

Het VVOJ Café van 2 oktober stond in het teken van Datajournalistiek. Frédérik Ruys, Bas Broekhuizen en Henk van Ess vertelden over het belang van samenwerking; datajournalistiek op kleine schaal; en het nut van lege formulieren.

The making of Nederland van Boven

Datajournalist Frédérik Ruys presenteert de making of Nederland van Boven. Een bijzonder project van de VPRO – onlangs nog beloond met een Prix Italia. Hij vertelde onder meer over de onmogelijkheden van datavisualisaties op TV, het belang van en duidelijke verhaallijn, de samenstelling van de redactie en andere moelijkheden.

Denk groots, begin klein

Volgens onderzoeker, docent en oud-journalist Bas Broekhuizen kun je met beperkte middelen prima datajournalistiek bedrijven. ‘Kijk bijvoorbeeld naar Sargasso en Nu.nl; daar werken volgens mij geen 10 researchers, designers en nerds aan datajournalistiek.’ Hij raadt aan om met kleine projectjes te beginnen. ‘Het is niet leuk als je eerste project strandt omdat het te groot is. Denk groots maar begin klein.’

Broekhuizen noemt zijn eigen patatverbod-kaart als voorbeeld. Eerder dit jaar wilde de PvdA in Amsterdam de verkoop van patat en andere vette snacks in de buurt van middelbare scholen verbieden. Met behulp van online tools, maar zonder al te veel programmeerkennis, maakte Bas Broekhuizen deze patatverbod-kaart.

Ode aan lege formulieren

Voor een primeur hb je geen open data nodig – dat is al bekend – maar nieuwe datasets. Op zoek naar nieuw materiaal draaide Henk van Ess alles om. Naast trucs voor databedelen, was zijn presentatie vooral een ode aan het lege formulier. ‘Voordat iets wordt opgeslagen in een dataset, moet het worden verzameld. Lege formulieren zijn het fundament van veel datasets.’ Kortom, zoek naar een leeg formulier en je weet welke gegevens verzameld zijn.