Drie redenen om te schetsen met R

In een moordend tempo jaagt Amanda Cox ons – de deelnemers van Visualise it! – door programmameertaal R heen. Tussen het programmeren door deelt de New York Times journalist drie redenen om de schetsen voor je datavisualisaties met R te maken.

Visual Thinking Illustratie

Compacte code

Alles zelf – custom – kunnen instellen kan handig zijn voor je uiteindelijke productie, maar niet voor een schets, legt Amanda uit:

“Als je een snelle indruk wil krijgen van een dataset, dan wil je snel kunnen schetsen. D3 is vermoeiend: daar zijn alleen al het instellen van assen twaalf regels code. Bij R hoef je niet na te denken over dat soort ‘onzin’.”

Sneller dan jij bent

Een van de argumenten om R niet te gebruiken is dat de programmeertaal niet heel snel is. Cox heeft zo haar eigen redenen om toch voor R te kiezen:

“Volgens sommigen moet je nooit een *for-loop* gebruiken in R. Maar dat R er een seconde over doet om dat te doen, maakt mij niets uit. De tijd van een computer is goedkoper dan mijn tijd.”

Scrapen, analyseren en visualiseren

Nee, R is niet de meest voor de handliggende keuze om data mee te scrapen. Maar volgens Amanda Cox kan het wel degelijk handig zijn:

“Ik vind het fijn dat ik data kan scrapen met R. Ander gebruik je een programma voor scrapen, voor het analyseren en voor de visualisatie. En bij elke conversie kan er iets misgaan met je data. Als je R voor alle stappen gebruikt, heb je dat probleem niet.”