Links, Tweets & Ideeën (7)

<

ul>

 • Goud: sporttelevisie en datavisualisatie

  Op Techcrunch deze week een artikel over datavisualisaties bij de America Cup – een zeilrace voor de Amerikaanse elite. Met datavisualisaties wil Stan Honey de race begrijpelijk en toegankelijk maken en leuk om naar te kijken. In dit filmpje zie je hoe hij en zijn team dat doen:

  Meer zien? Bekijk op Chartporn een filmpje over American Football. Toch zijn deze geavanceerde visualisaties op je televisie ook niet alles… ;)

 • Datajournalistieke workflow

  Chad Skelton geeft in januari 2014 een serie colleges over datajournalistiek. In aanloop van zijn lessen, gebruikt Skelton de kennis van de massa om zijn colleges aan te scherpen. Dat leidde onder meer tot deze flowchart van de werkwijze van een datajournalist:
  Datajournalism Flowchart - Chad Skelton

 • Ethiek in datajournalistiek

  Paul Bradshaw plaatste op zijn blog een eerste versie van een hoofdstuk uit zijn nieuwe boek over ethiek in datajournalistiek. De blogpost benadrukt de mogelijke gevaren van vooraf bewerkte datasets en survey-data. Verder moeten verhalen gebaseerd zijn op accurate data, om daarna met voldoende context gepresenteerd te worden:

  “Adding context is a vital part of the data journalism process: absolute figures must be put into the context of the size of the local population, historical patterns, and even differing demographics. Trends must be checked against changes in boundaries or data collection and classification methods.”

 • D3 Tools voor beginnende datajournalisten

  Twee nieuwe tools die gebaseerd zijn op javascript library moeilijk toegankelijke visualisatietool d3, inclusief user interface :).

  • Tulip: gemakkelijk choropleetkaarten maken met deze user interface voor Simple Map D3. Lees meer over Tulip en Simple Map D3 bij Source.
  • Chartbuilder: tool ontworpen voor nieuwsredacties, en volgens de makers dus “snel, flexibel en makkelijk”. Met deze tool kun je lijn- en staafdiagrammen maken. Wat er onder de moterkap zit? D3! Lees verder over Chartbuilder bij Niemanlab.org.
 • Next level blogstats

  Tot slot een publieke note to self: er is een next level voor alles. Bekijk de blogstatistieken van Andy Kriebel’s VizWiz blog en lees hier de blogpost die 500.000 bezoekers trok.
  Blogstatistieken VizWiz - Andy Kriebel