Gereedschapskist datajournalistiek 2

Welke gereedschappen hebben beginnende datajournalisten nu echt nodig? Tijdens de News:Rewired conferentie ‘noise to signal’ op 27 mei 2011 spraken doorgewinterde datajournalisten daarover. Samen presenteerden zij een complete toolkit met daarin kennis, vaardigheden en gereedschappen. Check hier een van de presentaties (incl. samenvatting) en de videoregistratie.

Kevin Anderson (bio) is freelance journalist. Eerder werkte hij onder meer voor The Guardian en BBC. Nu geeft hij trainingen datajournalistiek. Tijdens Noise to Signal deelde hij zijn favoriete tools voor datajournalistiek. Hier zijn presentatie en een korte samenvatting daarvan.

De kernpunten:

 1. Revoluties binnen de datajournalistiek: data en de tools om met data te werken worden steeds toegankelijker.
 2. Verzamel je eigen data; begin met een spreadsheet. En nee, dat is niet moeilijk:
  • Gebruik Google Docs om data van anderen (real time) te importeren; eigen data te verzamelen, bijvoorbeeld met een vragenlijst; data per mail of site te delen met je publiek.
  • Maak met Map a List een kaartje van de informatie in je Google Docs. Of gebruik het vergelijkbare Zeemaps.
  • Gebruik de Firefox-plugin Outwit Hub om data te verzamelen. Onder meer van online lijstjes/tabellen en RSS feeds.
  • Laat Open Calais verbanden leggen en patronen ontdekken in jouw archief. Kijk ook even naar ThinkMap.
 3. Om te onthouden: journalisten doen al veel met data. Ze schrijven artikelen, en maken producties voor radio of tv. Alleen zijn deze ‘ongestructureerd’ – lees: moeilijk/niet doorzoekbaar. Het gaat dus om het structureren – toegankelijk maken – van data die vaak al gebruikt wordt. Zo kun je – met oa Open Calais – meer waarde onttrekken aan archieven.

Verder stipt Anderson nog aan dat de VS niet alleen een voorloper is in de datajournalistiek door de vrijheid van informatie, maar ook door het actieve data-beleid. (De ‘je betaalt belasting, dus de data is ook van jou’-insteek.) Het complete overzicht van de ‘gereedschapkist datajournalistiek’-presentaties van de sessie vind je hier.