Gereedschapskist datajournalistiek 1

Welke gereedschappen hebben beginnende datajournalisten nu echt nodig? Tijdens de News:Rewired conferentie ‘noise to signal’ op 27 mei 2011 spraken doorgewinterde datajournalisten daarover. Samen presenteerden zij een complete toolkit met daarin kennis, vaardigheden en gereedschappen. Check hier de videoregistratie, een van de presentaties en een samenvatting daarvan.

James Ball doet leuke data-dingen bij The Guardian en The Bureau of Investigative Journalism, en was betrokken bij Wikileaks. In zijn presentatie legt hij uit hoe je om moet gaan met data.

De kernpunten:

  1. Waarschijnlijk ben je geen journalist geworden vanwege een voorliefde voor statistiek, maar cijfers zijn wel degelijk belangrijk. Gotta love your numbers.
  2. Om te onthouden: zonder context, aanvullende informatie of juiste verhoudingen weet je na het zien van een datavisualisatie nog minder dan daarvoor.
  3. Een foutje is met (grote hoeveelheden) data snel gemaakt. Neem de moeite om die te corrigeren. Rectificaties van infographics zouden net zo logisch moeten zijn als als andere rectificaties (van tekst).
  4. Maar natuurlijk is het beter om fouten te voorkomen: check je data. Verreken je niet.
  5. Data heeft journalistiek nodig. Het is niet de bedoeling dat journalisten door fouten met data het publiek verkeerd voorlichten. Tegelijkertijd is het ook niet de bedoeling dat anderen dat doen. Toch maar wel datajournalistiek dus.

Het complete overzicht van de ‘gereedschapkist datajournalistiek’-presentaties van de Noise to Signal conferentie vind je hier.