Nieuw: toolbox vol datajournalistieke tools voor beginners

Volgens datajournalist Steve Doig kun vrijwel alle datajournalistiek uitvoeren met niets anders dan Excel. Dat is misschien waar, toch kan het goed zijn om meer gereedschappen toe te voegen aan je gereedschapskist. Datajournalism.tools helpt beginners in de datajournalistiek op weg.

De website is een initiatief van de Hogeschool Utrecht en Datajournalistiek.nl. Op datajournalism.tools vindt je meer dan 50 beginners vriendelijke data tools. De website is bedoeld voor absolute beginners en moet de drempel die datajournalistiek met zich mee kan brengen verlagen. Niet alleen kunnen datajournalistieke starters gebruiksvriendelijke tools vinden; de gereedschappen zijn gesorteerd op functie; en de site bevat links naar tutorials en voorbeelden. Alles bij elkaar een ideaal startpunt voor het vinden van het data gereedschap dat bij je past.

Hoe het werkt

Geef bij stap 1 aan welk niveau je hebt: no experience als dit de eerste datajournalistieke ervaring wordt; some experience als je bekend bent met spreadsheets; of kies voor a lot of experience als Excel geen geheimen voor je heeft en je bekend bent met HTML of statistiek.
datajournalism.tools1

Bij stap 2 kies je wat je precies wilt gaan doen: zoek je een tool om data te vinden – collect data; wil je data opschonen – clean data; of liever analyseren, analyse of visualiseren – visualise? Voor al deze onderdelen van het datajournalistieke werkproces zijn er tools aanwezig in de toolbox.

datajournalism.tools2

Tools delen

Nadat je jouw datajournalistieke ervaring en de functie van de tool die je zoekt hebt aangegeven, geeft de website je een overzicht van tools die volgens ons bij jou passen. Deze selectie kun je gemakkelijk delen, doordat de door jou gekozen opties – niveau en functie – worden toegevoegd aan de URL. Zie hier bijvoorbeeld een link naar datajournalistieke tools voor beginners zonder ervaring die data willen analyseren.

Tools toevoegen

Als je wilt kun je datajournalistieke tools die je mist, voorleggen aan het team. Let wel: alle gereedschappen op datajournalism.tools zijn gratis en beginnersvriendelijk. Het kan zijn dat bekende tools ontbreken omdat ze of niet gratis zijn, of niet geschikt voor beginners. Zijn er toch nog tools die volgens jou ontbreken? Gebruik dan dit formulier.