Interview met een dataset

Wanneer journalisten een kritisch interview doen, brengen de meesten een gezond portie wantrouwen mee. De voorbeelden zijn eindeloos. Zeker wanneer ze aan tafel schuiven bij woordvoerders of politici. Volgens Aron Pilhofer zouden journalisten datasets op dezelfde manier moeten benaderen.

Dick van Eijk – de Nederlandse pionier op het gebied van datajournalistiek – is het met Pilhofer eens. Al in 1994 schreef hij dat er in principe geen verschil is tussen het bevragen van een woordvoerder en het bevragen van een database. Met dat besef kunnen cijfers opeens spannend worden. Want het interviewen van woordvoerder en politici is vaak spannende journalistiek:

Journalist Nicolas Kayser-Bril gaat zelfs zo ver om te zeggen dat met de juiste vragen aan een datasets, iedereen een ervaren datajournalist kan worden.

Even if you lack any knowledge of math or stats, you can easily become a seasoned data-journalist.

Op Media Helping Media vertelt Kayser-Bril welke vragen dat zijn:

  1. Hoe was deze dataset verzameld?
  2. Wat kan ik van deze informatie leren?
  3. Hoe betrouwbaar is deze informatie?

Inderdaad ongeveer dezelfde vragen die journalisten zich moeten afvragen als ze het gesprek aangaan met een woordvoerder: Wie of wat vertegenwoordigt hij/zij? Wat wil ik weten? En hoe betrouwbaar is die informatie? Met een dataset, gezonde achterdocht en de juiste vragen staat niet je in de weg om het te proberen… Succes!