Ophef rondom kaart met wapenvergunningen

The Journal News heeft op lohud.com de namen en adressen van mensen met een wapenvergunning gepubliceerd. (Kaart/Artikel) De kaarten beperken zich tot de gemeenten Westchester, Putnam en Rockland in de staat New York. Maar met de schietpartij in Newtown nog vers in het geheugen, zijn de reacties – voor én tegen – er niet minder om.

Op de kaarten van The Journal News is te zien wie er een wapenvergunning heeft, en dus legaal een wapen mag bezitten. Het is niet gezegd dat deze mensen ook allemaal een wapen hebben. Bovendien is er in deze counties geen vergunning nodig voor geweren. In totaal gaat ’t om 44.000 wapenvergunningen in de drie gemeenten; 1 op de 23 volwassenen heeft een wapenvergunning.

Bij de schietpartij in Newton 14 december, vermoordde een man zijn moeder, 20 kinderen, 6 volwassenen en uiteindelijk ook zichzelf. Zijn moeder had een vergunning voor alle wapens die de man gebruikte. Na de schietpartij laaide in de VS de discussie over een strengere wapenwet weer op. De kaarten van The Journal News zorgen dan ook voor de nodige commotie. Ook CNN besteedde er aandacht aan:

The Journal News heeft de informatie via de Amerikaanse WOB – freedom of information act – in bezit gekregen. Volgens hen hebben mensen er recht op om dit te weten. Maar daarover zijn de meningen verdeeld. Zelf denk ik dat dit een goed voorbeeld is van datajournalistiek. ‘Wie heeft er in mijn omgeving een wapen of wapenvergunning?’, lijkt me voor veel Amerikanen een actuele vraag. Ik zou willen weten of zo’n schietpartij ook bij mij in de buurt kan gebeuren, en hoeveel wapens er in mijn straat zijn. Wel vraag ik me af of je de namen en precieze adressen van mensen met een wapenvergunning online moet zetten… Ik ben benieuwd naar jullie mening, laat ’t weten in de comments.

3 Comments

    • JerryVermanen

      Dank je. En ik zou het geen compromis noemen. Het is simpelweg de juiste beslissing. Juist de bewerking van de data levert extra waarde op. En die toevoeging van waarde kun je ‘journalistiek’ noemen.

Comments are closed.