Mandela interactives

Als ik een jongen was geweest, dan had ik Nelson geheten. Twee maanden na een Free Mandela-concert waar meer dan 600 miljoen mensen naar keken word ik geboren. Een meisje, dus noemen ze me geen Nelson maar Winny. Nu, ruim 25 jaar later, is Nelson overleden. De laatste eer is bewezen – redacties hebben hun monumenten gepubliceerd. [tweetable alt=”Een verzameling interactieve eerbetonen ter nagedachtenis van Nelson Mandela #madiba #ddj”]Een verzameling interactieve eerbetonen aan Madiba[/tweetable]:

 • Mozaiek met herinneringen van Zuid-Afrikanen – Aljazeera

  Mandela volgens Zuid-Afrikanen - Aljazeera

  Aljazeera laat Zuid-Afrikanen hun vader des vaderlands herinneren. Het resulteert in een mozaiek van reacties. Verder laat Aljazeera fotograaf Jurgen Schadeberg terugblikken op zijn tijd met Mandela, aan de hand van zijn iconische foto’s. Tot slot een link naar de tijdlijn door Aljazeera.

 • Mandela Dashboard – Associated Press

  Mandela Dashboard - Associated Press

  Persbureau Associated Press publiceerde een dashboard over Mandela om de verschillende geabonneerde media te bedienen. Naast foto’s en video’s over het leven van Mandela, reacties op zijn overlijden en de plechtigheid, bestaat het dashboard uit kaarten. Op een van de kaarten zie je welke landen vertegenwoordigers naar de begravenis van Madiba stuurden. • <

  ul>

 • Speeches, posters en correspondenten – New York Times

  Posters Mandela - New York Times

  De New York Times vertelt de strijd van Mandela met behulp van een slideshow met posters. Ook zette de krant de speeches van Mandela op een rijtje in hun interactive ‘The Voice of Mandela’. Tot slot halen voormalig Zuid-Afrika correspondenten herinneringen op aan de oud-president, en – uitsmijter – publiceerde de krant een tijdlijn over het leven van Madiba.
  Check hier alle berichtgeving over Nelson Mandela. Btw, wat heel slim gedaan is: alle interactives hebben hetzelfde menu.

 • Stamboom en condoleanceregister – CBC News

  Mandela Stamboom - CBC News

  Het Canadese CBC News publiceerde voor de begravenis een stamboom van Mandela’s nageslacht. Niet alleen was hij Zuid-Afrika’s vader des vaderlands, hij was ook vader van zes en grootvader van maar liefst 31 (achter-) kleinkinderen. Verder publiceerde CBC een online condoleance waar bezoekers hun reactie op het overlijden konden toevoegen. • Mandela tijdlijn – The Guardian

  Mandela Tijdlijn - The Guardian

  The Guardian komt met een uit foto’s opgebouwde timeline. Als je op de vakjes onder de foto’s klikt, wordt je door verwezen naar eerdere berichtgeving over Mandela uit die tijd. Een slimme inzet van eerder gemaakte verhalen. Natuurlijk alleen inzetbaar voor mediabedrijven die ook het begin en midden van Mandela’s verhaal optekenden.

 • Zuid-Afrika rouwt – USA Today

  Mandela - USA Today

  USA Today zette de verschillende officiele en officieuze bijeenkomsten rondom de begrafenisceremonie van Nelson Mandela op een kaart. Verder publiceerden ze onder meer een kaart met tweets naar aanleiding van het overleden van Nelson Mandela.

 • The long walk is over – The Economist

  The long walk is over - The Economist

  Op een aparte Mandela’s Walk website vertelt The Economist het verhaal van Madiba aan de hand van foto’s en quotes uit eerdere artikelen. Een fancy slideshow met slim hergebruikte quotes.

 • Heb jij een Mandela interactive gezien die niet op de lijst staat? Laat maar weten!