“We hebben datageletterheid nodig”

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek interviewt experts over de toekomst van het vak. Zelf denk ik dat altijd blijven leren de beste voorbereiding is voor de toekomst en we datageletterdheid nodig hebben. Lees het hele interview op Persinnovatie.nl.

Stimuleringsfonds voor de Journallistiek - Journalistiek 2025

Datageletterdheid!

Eerder dit jaar pleitte ik tijdens TEDxYouth Delft ook voor meer kritisch denken en meer datageletterdheid. Check de video voor een luchtige introductie datageletterheid en de noodzaak daarvan.

Online privacy

Voor meer over online privacy is het Villamedia artikel ‘5 tips om als journalist veilig te internetten‘ van OneWorld-collega Eva Schram een aanrader. Voor meer over een mogelijk te groot vertrouwen in de overheid en wat daaraan te doen is het online, gratis e-book Information Security for Journalists van The Centre for Investigative Journalism een must-read. Kijk ook eens naar Citizen Four, de documentairefilm van Laura Poitras en Glenn Greenwald over Edward Snowden.

Journalistiek 2025

Tot slot hier de mogelijke toekomst van het journalistieke landschap in vier extreme scenario’s van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek:

1. Wisdom of the Crowd

De eerste van de vier scenario’s is ‘Toekomst scenario Wisdom of the Crowd – Journalistiek 2025‘, waarbij de wereld wordt gedomineerd door start-ups en virtuele samenwerkingsverbanden. Burgers organiseren zichzelf en maken zo grote organisaties overbodig. De massa bepaald wat nieuws is.

2. Handful of apples

In het tweede toekomst scenario – ‘Toekomstscenario A Hand full of Apples – Journalistiek 2025‘ – nemen internetgiganten de markt over. Bedrijven als Facebook, Google en Apple hebben meer macht dan staatshoofden. Onze privacy hebben we ingeruild voor technologie.

3. The Shire

In het derde scenario ‘Toekomstscenario The Shire – Journalistiek 2025‘ organiseren de burgers zichzelf. Ze starten liever eigen initiatieven dan dat ze van grote organisaties afhankelijk zijn. Technologie wordt kritisch bekeken, journalistieke media maken plaats voor community sites.

4. Darwins Game

Het meest vriendelijke scenario voor de huidige journalistiek is ‘Toekomstscenario Darwins Game – Journalistiek 2025‘ waarin traditionale journlaistiek zichzelf opnieuw uitvindt. Burgers zijn not steeds afhankelijk van grote bedrijven en organisaties, maar maken wel – terughoudend – gebruik van nieuwe technologie.

Meer over de toekomst van de journalistiek op Journalistiek2025.nl, download hier het hele rapport [PDF].