Jerry Vermanen: ‘Stel een duidelijk doel’

Goede datajournalisten beginnen aan hun werk met een duidelijk doel voor ogen. Volgens NU.nl datajournalist Jerry Vermanen bespaart dat tijd en frustratie. “Je moet zoveel mogelijk checks doen voordat je tijd besteedt aan een kansloos project.”

Fietsen database

“Een van mijn eerste onderzoeken bij NU.nl ging over in beslag genomen fietsen. Op verschillende treinstations in Nederland knippen ambtenaren regelmatig fietsen los om de stalling en de aangrenzende stoep netjes te houden. Volgens sommige mensen gaat die maatregel veel te ver. Fietsen worden bijvoorbeeld weg gehaald terwijl ze netjes in de rekken staan. Vervolgens kun je je fiets voor een kleine vergoeding weer ophalen uit een depot, waar ze geregistreerd staan. He, een registratie. Dat betekent dat er een database beschikbaar is!”

foto door Ricardo Liberato

Blind

“Ik ben blind in dit project gedoken. Het maakte mij niet uit wat er in die database stond, als ik het maar kreeg. Dat was mijn eerste fout. Een goed journalistiek onderzoek begint met een scherpe vraag. Je weet uiteraard niet wat de conclusie van jouw onderzoek is, maar je kunt wel een goed vermoeden hebben. Een goede datajournalist bedenkt vervolgens welke data hij/zij daarvoor nodig heeft. Met welke variabelen kan ik antwoord geven op die vraag? En is datajournalistiek daar wel het juiste gereedschap voor? Onderweg kun je je alsnog laten verrassen door aanvullende informatie, maar een duidelijk doel is essentieel voor een nuttig onderzoek.”

Slordigheden

“Na talloze telefoontjes en een aantal bezoeken aan de beheerder van de database ontving ik een Excel-bestand met alle geregistreerde, in beslag genomen fietsen. Ook daar moesten alarmbellen gaan rinkelen. Dit waren enkel de geregistreerde fietsen. Sommige gemeenten werken ontzettend netjes, anderen vullen voor bijna elk veld een standaardwaarde in. En lang niet elke gemeente in Nederland houdt administratie bij over in beslag genomen fietsen. Ook daar had ik van tevoren meer informatie over moeten inwinnen. Zulke slordigheden maken het onmogelijk om een eenduidige conclusie te trekken. Je kunt gemeenten niet met elkaar vergelijken en standaardwaarden zijn soms onmogelijk te filteren.”

Checks

“Die twee fouten bij elkaar opgestapeld vormen mijn grootste fout tot nu toe: enorm veel tijd steken in een project dat nergens toe leidt, terwijl je dat van tevoren had kunnen weten. [tweetable alt=”.@jerryvermanen ‘Een duidelijk doel stellen en scherp doorvragen bespaart tijd en frustratie’ #datajournalistiek”]Een duidelijk doel stellen en iets scherper doorvragen had mij veel tijd en frustratie kunnen besparen.[/tweetable] Je kunt niet altijd voorkomen dat een onderzoek vastloopt bij gebrek aan goede data, maar je moet wel zoveel mogelijk checks doen voordat je tijd besteedt aan een kansloos project.”