Podcasts voor datajournalisten

Als ik mijn iPod Shuffle uit mijn jaszak haal moeten de medeforenzen lachen. Maar goed, zij weten niet wat voor toffe podcasts ik beluister terwijl zij uit het raam staren. Een lijstje met aanbevolen podcasts voor datajournalisten.

Data Podcasts - picture of radios

More or Less: Behind the Stats

More or Less: behind the stats Econoom en journalist Tim Harford onderzoekt in More or Less het verhaal achter de cijfers. Kloppen de statistieken in de media? De podcast volgt de actualiteit met onderwerpen als het vluchtelingenprobleem en Westerse jongeren bij IS.

Check More or Less op iTunes.

Data Stories

DataStories Podcast

Elke twee weken bespreken Enrico Bertini en Moritz Stefaner trends rondom datavisualisaties en infographics. Meestal doen ze dat samen met interessante data-nerd professionals. Inhoudelijk ijzersterk, dus doe jezelf een plezier en luister door de soms matige opnames heen.

Check Data Stories op iTunes.

What’s The Point

What's the point? - FiveThirtyEight

Een podcast over hoe data je leven beïnvloedt. Onder het motto ‘Big data, klein interview’ publiceert de data gedreven nieuwssite FiveThirtyEight wekelijks een nieuw gesprek. Presentatie is in handen van Jody Avirgan. Voor de fanboys, check ook de andere FiveThirtyEight podcasts.

Check What’s The Point op iTunes.

The PolicyViz Podcast

The PolicyViz Podcast

Deze podcast gaat over datavisualisaties als onderdeel van een presentatie. Tot nu toe heeft Jonathan Schwabish zo’n twintig afleveringen gemaakt. Te gast waren onder meer Alberto Cairo, Tiago Veloso en Scott Klein.

Check The Policy Viz Podcast op iTunes.

Data Skeptic

The DataSkeptic Podcast

In de korte afleveringen van Data Skeptic legt presentator Kyle Polich statistiek. En dat alles heel beginnersvriendelijk – een aanrader! In de langere afleveringen praat Polich met professionals hoe data hen helpt bij hun werk.

Check Data Skeptic op iTunes.

Freakonomics

Freakonomics Radio - WNYC

In Freakonomics – bekend ook van de boeken en het blog – kijken journalist Stephen Dubner en econoom Steven Levitt naar de verborgen kant van alles. Hun onconventionele analyses leiden vaak tot verrassende nieuwe inzichten.

Check Freakonomics op iTunes.

Planet Money

Planet Money - NPR

Deze podcast van de NPR probeert de economie uit te leggen, zonder je te vervelen. Als je het mij vraagt lukt dat erg goed met hun uitzendingen. De focus ligt op de economie – met name die van de VS, waarbij de nodige data langskomt.

Check Planet Money on iTunes.

Persoonlijke favorieten

Tot slot nog enkele niet aan data-gerelateerde persoonlijke favorieten: Reply All en Kritische Massa over het internet, en The Mystery Show waarin kleine en grote persoonlijke mysteries worden opgelost. Veel luisterplezier!

PS. Als je vindt dat er nog geschikte podcasts voor datajournalisten of andere topfavorieten missen, laat het weten in de comments. Thanks!