Het beste van datajournalistiek.nl 2013

Met onder meer een verhuizing, een nieuwe baan en de OneWorld Data Atlas en een blogchallenge was 2013 een topjaar voor mij. Volgens sommigen komt er na regen zonneschijn komt en vice versa. Maar na de lente komt de zomer – wat mij betreft volgt er in 2014 nog meer awesomeness. Dat wordt wel hard werken: je krijgt tenslotte niet waar je op hoopt, maar waar je voor werkt. Daarom nu eerst nog het beste van 2013, feest en champagne; om daarna met een noodgang het nieuwe jaar af te trappen. :) Fijne jaarwisseling!

 1. To do list voor datajournalisten

  Een avond debat en discussie met als conclusie dat datajournalistiek nu nog meer vorm dan inhoud is; iedereen eigenlijk een beetje datajournalist zou moeten zijn; en kennis helaas vaker persoons- in plaats van redactiegebonden is. Samen maakten experts en publiek een to do lijst voor datajournalisten.

 2. Datavisualisatie, dat is toch niet nodig?

  Wat is het nut van een datavisualisatie? Als je het journalist Tobias Pfiefers had gevraagd dan had hij geantwoord: „Een fijne onderbreking van een lap tekst”. Inmiddels is hij van mening verandert, lees het hier.

 3. TRAC FM: per sms data verzamelen in Afrika

  De Nederlandse NGO TRAC FM verzamelt data in Afrika per sms. Jurre de Beer legt uit hoe de organisatie lokale radiojournalisten helpt bij de eerste babystapjes in de datajournalistiek. Sms nu, eh, lees nu de blogpost… ;)

 4. 9 tips voor datajournalisten

  In deze blogpost deelt Jennifer LaFleur negen tips voor datajournalisten. Beginners, gevorderden en iedereen daar tussen in opgelet: tips als “stop moeilijke getallen in een grafiek” en acht andere tips zouden de zomaar de sleutel naar succes kunnen zijn.

 5. Matt Stiles: “Don’t trust government data”

  Met meerdere blogposts in de top 10 was de Data Horror Verhalen serie een succes. Volgens datajournalist Matt Stiles van de Amerikaanse publieke radio NPR moet je overheidsdata nooit vertrouwen.

 6. Jerry Vermanen: ‘Stel een duidelijk doel’

  Nu.nl datajournalist Jerry Vermanen deelde ook een horror verhaal: “Goede datajournalisten beginnen aan hun werk met een duidelijk doel voor ogen. Volgens NU.nldatajournalist Jerry Vermanen bespaart dat tijd en frustratie. “Je moet zoveel mogelijk checks doen voordat je tijd besteedt aan een kansloos project.””

 7. Regular Expression: Zwitsers zakmes voor datajournalisten

  “Kant-en-klare datasets zijn slechts per uitzondering te downloaden. Voor al die andere data die je wilt hebben, kan het handig zijn om informatie van websitesscrapen. Regular expressions – vaak afgekort als regex of regexp – is het Zwitsers zakmes van scrapende datajournalisten. Alles wat je moet weten over deze lifesaver.” Says all. :)

 8. Guido Romeo: “Check your data before starting to work”

  In de serie Data Horror Stories voorafgaand aan Halloween, deelde ook Guido Romeo, datajournalist bij Wired Italia zijn grootste fout. Inderdaad, begonnen zonder zijn data te controleren.

 9. Open data bronnen verzameld

  Na introductie van de data-pagina werd de pagina veelvuldig geraadpleegd. Ben benieuwd of jullie met behulp van data gevonden via deze pagina toffe dingen hebben gemaakt. Laat maar weten in een reactie. Open data galore!

 10. Gratis Cursus Datavisualisatie

  In 2013 gaf Alberto Cairo twee keer zijn succesvolle online cursus datavisualisatie. Met plek 1 en 4 voor cursus aankondigende blogposts sijpelde het succes een beetje door naar datajournalistiek.nl. Momenteel zijn er geen nieuwe data van de cursus bekend. Wil je een eventueel vervolg niet missen? Volg Alberto Cairo op Twitter, kijk op de site van het Knight Center, of volg datajournalistiek.nl!