9 tips voor datajournalisten van Jennifer LaFleur

“Datajournalisten moeten hun verhalen – die soms gebaseerd zijn op ingewikkelde methoden – op zo’n manier vetellen dat lezers het begrijpen.” Tijdens de datajournalistiek trainingsdag deelde CIR journalist Jennifer LaFleur deze en 8 andere tips voor datajournalisten:

 1. Leg de methode uit

  Voor veel datajournalistieke verhalen heb je geen ingewikkelde berekeningen nodig. Maar correlaties – als je [kenmerk], dan is het [aantal keer] waarschijnlijker dat [iets zo is] – vragen om statistiek. Dan is het slim om een whitepaper te schrijven waarin je jouw berekeningen uitlegt.

 2. Stop moeilijke getallen in een grafiek

  Verhalen kunnen begrijpelijker worden van een goed gekozen datavisualisatie.

 1. Kopieer je resultaten

  Herhaal je berekeningen om er zeker van te zijn dat je geen fouten hebt gemaakt.

 2. Kopieer je resultaten

  Herhaal je berekeningen om er zeker van te zijn dat je geen fouten hebt gemaakt.

 3. Praat met experts

  Er is altijd wel een expert die alles weet van jouw onderwerp. Maak daar gebruik van: praat met hem/haar over het onderwerp en leg je methode voor. ‘Als ik dit zo bereken, vind je het dan nog betrouwbaar?’

 4. Verboden woord: ‘significant’

  Woorden als ‘significant’ en ‘waarschijnlijk’ betekenen binnen de statistiek iets anders dan in gewoon Nederlands; opletten als je deze woorden gebruikt.

 5. Pas op met correlaties

  Een verband tussen variabelen betekent nog geen causaal verband. Klassiek voorbeeld: in een wijk met meer ooievaars, werden meer baby’s geboren…

 6. Geen statistiek in je verhaal

  Het is prima als je statische berekeningen gebruikt om een verhaal te vinden. Maar als je statistische termen opschrijft, dan exploderen de hoofden van je publiek. Niet doen dus.

Twee dagen wisselen onderzoeksjournalisten tips en tricks uit tijdens de VVOJ conferentie in Zwolle. Dit jaar is het thema ‘De macht van het getal’. Zie hier de verslagen van enkele workshops.