Mooie dingen die ik zag tijdens Visualized.io

Naast de leuke, interessante mensen, heerlijke cronuts, en inspirerende spreekbeurten zag ik tijdens Visualized.io vooral ook veel eye-candy. Hier – in willekeurige volgorde – een compilatie van de mooiste visualisaties die ik tijdens Visualized heb gezien.

Geuren van de stad

Smell Map Amsterdam - Kate McLean

Kate McLean is vooral geinteresseerd in het visualizeren van informatie die er niet is. Dat doet ze door de geuren van grote steden letterlijk in kaart te brengen. “Geuren zijn geen statische gebeurtenissen”, zegt ze daar zelf over. McLean brengt de geuren van grote steden in kaart door mensen te vragen op de schrijven waar ze wat roken. “Volgens de burgemeester zou heel Amsterdam naar cannabis ruiken, maar het was slechts de tiende meest voorkomende geur die de testpersonen roken.”

Digitale data analoog begrijpen

Domestic Data Streamers- The mood test from Arnau Blanch on Vimeo.

Volgens Intel zijn er in 2020 zo’n 44 petabytes aan digitale data op aarde, dat is meer dan er sterren zijn in het universum. Paul Garcia en Dani Pearson – de Domestic Data Streamers – vragen zich af of digitaal ook de beste omgeving is om data te begrijpen. Zelf denken ze van niet. Daarom halen ze digitale data graag naar de analoge wereld. Een visualisatie van het humeur als muurschildering – zie ook bovenstaande video; digitale stemmen als druppeltjes; of ballonnen die de geschatte levensverwachting visualiseren.

Troepen in Afghanistan

Visualisatie Afghaanse conflict - Pierre la Baume

“Wat gaat er gebeuren als de troepen in Afghanistan blijven? Wat gebeurt er als ze juist weggaan?” Pierre la Baume had geen harde data voor het maken van deze visualisatie over de Afghaanse kwestie: “Er was alleen maar informatie over het aantal aanvallen en het aantal doden. Ik moest me baseren op boeken, nieuws en interviews met experts.” In de uiteindelijke visualisatie staat de dikte van de lijnen staat voor de waarschijnlijkheid, en de kleur staat voor goed of slecht. “In eerdere versies zaten icoontjes, een kaart en een tijdlijn. Die eerste paar versies maak je voor jezelf: de weg naar de definitieve visualisatie is lang.” Daarom is het volgens Pierre slim om klein te beginnen: “Voeg gaandeweg meer toe in plaats andersom – dat werkt sneller.”

Alles is een remix

Cinema Visualisatie - Kim Albrecht

Volgens Kim Albrecht is alles een remix. Nieuwe ideeen bestaan niet: alles komt voort uit het kopieren, transformeren en combineren van bestaande ideeen. Voor zijn thesis over dit onderwerp onderzocht en visualiseerde hij dit fenomeen bij films. De datasets die hij hiervoor gebruikte waren complex. “Zulke data vragen je om de informatie vanuit meerdere standpunten te bekijken, en om meerdere visualisaties te gebruiken.” Dat deed hij dus ook met maar liefst vier interactieve visualisaties over referenties in films aan films.

Een computer die snowboardt

A Computer Learning How To Snowboard (Screencast) from Andreas Koller on Vimeo.

Voor Andreas Koller is snowboarden niet te kwantificeren: “Ik houd van snowboarden. Dat gevoel was mijn uitgangspunt.” Hij bekeek de beweging van de romp en andere lichaamsdelen tijdens het boarden. Op basis daarvan maakte hij papieren en digitale prototypes. “Een project gaat over het proces”, zegt hij daarover. “Ik ging heen en weer tussen analoog en digitaal. Dat hielp uiteindelijk in de juiste richting.” De richting van een digitale simulatie gemaakt met Javascript, op basis waarvan de computer zelf leert snowboarden. En een computer leren boarden valt niet mee: “Een goede sprong gaat om meer dan een aantal meetbare factoren, dat gaat ook om gevoel.”