Stephan Okhuijsen: “Kill your darlings”

Het kill your darling-principe volgens Sargasso’s Stephan Okhuijsen: “Als een visualisatie niet helpt bij het vertellen van een verhaal, niet doen.” Een data horror story over Stephan’s verblindende liefde voor een datavisualisatie.

Dictator visualisatie - Sargasso

“Ik ging een reeds bedachte visualisatie van de trend van langzittende dictators onderbouwen met data en heb daarna niet meer getoetst of het verhaal zo nog wel verteld kon worden. De visualisatie was leidend, de data volgend.”

Onduidelijk

“Het grootste deel van de lezers begreep niet wat ik probeerde duidelijk te maken. De eventuele trend of potentaten in de moderne wereld het korter of langer blijven zitten sneeuwde onder in het visuele geweld.”

Verliefd

“Tijdens het visualiseren had ik nog wel data laten vallen omdat ik het rommelig vond worden. Dat was eigenlijk een waarschuwing. Genegeerd. Kortom, vergeten te toetsen of zowel de data als een visualisatie wel het verhaal ondersteunen. Kill your darlings was hier van toepassing. De visualisatie zat al zo lang in mijn hoofd, dat ik er verliefd op was geworden. En liefde maakt blind.”

Kritisch blijven

“De lezers maakten duidelijk dat dit een misser was. Een dag pijn in mijn hart was mijn deel. Altijd blijven vragen of de middelen het doel nog wel dienen. Oftewel, helpt het bij het vertellen van het verhaal. Zo niet, niet doen.”

Leestip

Leestip

Als leestip voegt Stephan een linkje toe naar Juice Analytics blogpost ‘Data Storytelling: The ultimate collection of resourcers’. De collectie bestaat onder meer uit blogposts, onderzoeken, presentaties, voorbeelden en tools.


fail faster - open source wayAbout the Data Horror Stories
Failing fast seems to be a good option if you want to learn something quickly. But what about learning from mistakes others have made? In the Data Horror Story series data journalists share a mistake for us to learn from. Share your own data horror story here, or read some more horror stories from others.