Links, Tweets & Ideeën (12)

Soms maak ik iets niet af, omdat ik ontevreden ben met het resultaat. Maar alle datajournalisten zijn ergens begonnen. En de dingen waar ik ontevreden over ben, horen nu eenmaal bij mijn begin. Daarom ga ik meer maken. Daarover later meer, eerst deze links, tweets en ideeën met vooral veel kaarten.

 • Alle begin is moeilijk

  map: texas diabetes rates
  Op Tumblr-pagina ‘News Nerd First Projects’ laten inmiddels succesvolle datajournalisten hun eerste project zien. De site laat zien dat alle nieuwsnerds bij het begin zijn begonnen. “It’s okay. We all sucked once”. De kaart hierboven is gemaakt door Ryan Murphy, nu nieuws app teamleider bij The Texas Tribune, toen net begonnen.

 • Een reden om door te zetten

 • Emoties in kaart gebracht

  mapping emotions
  Je lichaam voelt anders aan als je boos bent, dan wanneer je verliefd bent: we voelen in verschillende delen van het lichaam een zogenoemde ‘verhoogde activiteit’ voelen als onze mentale toestand verandert. Dat blijkt uit een onderzoek van Finse wetenschappers – meer bij The Atlantic.

 • De periodieke tabel verbeterd

  Online zwerven er inmiddels periodieke tabellen rond voor nagenoeg alles: bier, SEO succes, lettertypen, kruiden… Volgens Robert Kosara missen de makers het punt van de originele periodieke tabel: de elementen zijn met logica geordend. Inspiratie voor Ben Jones om te kijken of hij de elementen niet beter kon ordenen. Dat leverde drie nieuwe – verbeterde? – periodieke tabellen op, meer op Jones’ blog DataRemixed.
  Periodic Table - Ben Jones

 • 42 kaarten in 3 minuut 40

  Hank Green – de helft van de vlogbrothers – presenteert in deze video zijn favoriete kaarten. Waarom? Omdat kaarten kunnen zorgen voor een beter begrip van de wereld en wellicht ook van onszelf… Kijk zelf maar:

 • Keuzehulp data uit PDFs halen

  PDF-Extraction
  Flowchart door Michael Bauer.

 • Kaart: treinen in Afrika


  Meer over deze kaart.