#Databorrel: minder data, meer GIS en toffe visualisaties

Of we zin hadden in een databorrel. Nou, dat hadden we wel. En dus was er op de eerste donderdagavond in december zomaar een databorrel: data onder de dom. Georganiseerd door Frédérik Ruys, enthousiast bezocht door vele anderen. Een kleine samenvatting van de avond: biertjes, wijntjes en maar liefst 8 lightning talks over minder data, meer GIS en toffe visualisaties.

Databorrel

Jan Willem Tulp

De organisatie van de Visualized conferentie in New York vroeg Jan Willem een infographic te maken over exoplaneten. Dat werd natuurlijk een awesome interactief klikding. Wel met ‘lelijke code’, aldus Jan Willem want ‘ze vroegen me pas twee weken voor de conferentie. Dat is te kort voor mooie code.’

Nadieh Bremer

Voor een visualisatie-wedstrijd maakte Nadieh Bremer een datavisualisatie over de verstedelijking van Zuid-Oost Azie. Ze besloot om niet alle data in een keer te tonen, maar verschillende inzichten afwisselend uit te lichten. Long story short, na weken hard werken ging ze met de hoofdprijs naar huis.

Yordi Dam

De jongens van LocalFocus blijven vernieuwen. Yordi presenteerde de nieuwe Local Focus Widget API, waarmee developers ervoor kunnen zorgen dat alle LocalFocus visualisaties op een site automatisch starten op de locatie van de gebruiker. Handig, want dan krijg je direct relevante data over jouw locatie – meestal jouw gemeente – gepresenteerd. Erg cool.

Filip de Blois

Met zijn collega’s maakt Filip infographics en visualisaties voor het Planbureau voor de Leefomgeving. “We proberen altijd zoveel mogelijk expertise aan tafel te hebben. Er zijn collega’s met cartografie achtergrond, datamensen en zelf ben ik beeldredacteur.” Vaak zitten er ook inhoudelijke experts aan tafel, al moeten die soms wel even weg, “want anders schiet het niet op”. Dat die aanpak lijkt te werken, blijkt uit een Information is Beautiful nominatie, lovende woorden en internationale aandacht.

CO2 Emissions - Planbureau voor de Leefomgeving

Els Engel

De begroting in een minuut? Prima, maar dan zonder symboliek. “Twee van de drie mensen die nos.nl bezoeken doen dat op hun mobiele telefoon”, legt Els uit. “Grafieken met muntjes of portemonnees passen niet op zo’n klein scherm.” Een minimalistische ode aan de staafdiagram dus, ontworpen met smartphones in gedachten. Zonder symboliek in de infographics: “Bij de NOS hebben ze alle variaties met koffertjes en muntjes ook al wel een keer gehad.” Els werkte samen met Lars Boogaard aan deze infographics – volg die jongen.

Eugene Tjoa

Een klein eerbetoon aan de eerste datajournalist van Nederland: Eugene start zijn presentatie met een kaartje van Jelle Kamsma. “Toen Jelle begon was hij een held, omdat hij dit kon maken. (…) Nu ben je een sukkel als je het niet kunt.”

Volgens Eugene moeten datajournalisten meer doen met GIS. Dat gebeurt namelijk veel te weinig en dat is zonde: er is veel data en daar kun je toffe dingen mee doen. Na een bezoek aan PDOK.nl maakte hij zelf onderstaande kaart. “Totaal nutteloos, maar kijk hoe mooi!” Precies, kijk hoe mooi!

Barend Köbben

De diagram laat de data infrastructuur zien achter een atlas tool van Barend en zijn collega’s van de Universiteit van Twente. De atlas maakt op basis van open data uit allerlei bronnen – dit verklaart deels de infrastructuur aan de achterkant – kun je in de atlas een of twee kaarten maken en combineren. Heel tof, probeer het zelf in deze demo-versie van De Nationale Atlas. Gebruik de ‘x-positie’-slider om de kaarten te laten overlappen.

Jerry Vermanen

Een afsluiting van de lighting talks zoals alleen Jerry die kan geven: een presentatie over data inclusief heel veel GIF’s. Helaas was zijn boodschap minder grappig: in tegenstelling tot wat je zou denken op basis van het interwebs, is er steeds minder data. Huh, wat? Jerry legde uit dat 7168 datasets op open.overheid.nl beter klinkt dan het is: er zitten veel dode links, dubbele datasets en onbruikbare cijfers tussen. Verder lijken organisaties en bedrijven geen data meer te willen delen, als dat in het verleden tot problemen en/of lastige vragen heeft geleid. Beetje jammer.

Frédérik Ruys superbedankt voor het organiseren van de #databorrel; Steeph en anderen voor het vastleggen ervan; en iedereen voor een topavond over data. :) Mocht je het gemist hebben: abonneer je zelf op #databorrel-mails en mis er nooit meer een.